Ko je Aida Ćorović? Da li aktivisti nevladinih organizacija ugrožavaju Srbiju?

Ko je Adia Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava? Ni autor teksta nije čuo za ovu osobu, dok pre dve godine nije pročitao vest da član predsedništva “Pokreta slobodnih građana”, Aida Ćorović, traži da se zemljište opštine Zemun dodeli islamskim vernicima za izgradnju džamije. Razgovarajući sa ljudima iz Zemuna, saznali smo šta je u pitanju. U Zemun Polju podignuta je džamija bez ikakvih dozvola. Novac kojim je sazidana je bio sumnjivog porekla i u njoj su se okupljali sumnjivi ljudi. Sve to Aidi nije bilo dovoljno, pa je nakon rušenja te džamije došla u Zemun i ohrabrivala ljude da opet krenu u izgradnju. U nekom trenutku im je čak i obećavala državno zemljište na kojem bi mogli da sazidaju tu džamiju. 

Ali, da krenemo redom. Aida Ćorović je rođena 1961. godine u Novom Pazaru. Radila je na RTV Politici, Studiu B i Trećem kanalu. Godine 1997. u Novom Pazaru, osniva nevladinu organizaciju “Urban-IN”, čiji je bila i direktor. Ova nevladina organizacija dobila je i veliku podršku i što je još važnije – donacije.  Donacije su dolazile iz Norveške, Švajcarske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, a i od drugih organizacija, poput “Fonda za otvoreno društvo”, “Freedom house”, “Norwegian fondation”, “GMF”, “ODOF Palme Center” i drugih.

Što se tiče njenog rada u oblasti ljudskih prava, kao i kod svakog aktiviste nevladinih organizacija, primetili smo isti šablon: red napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, red napada na Vladimira Putina, red napada na Srbe da su ratni zločinci. Pa tako, na svojim profilima na društvenim mrežama, Aida Ćorović često ismeva Srpsku pravoslavnu crkvu, zahteva da crkva plaća porez i širi priče o navodnoj predofiliji unutar crkve.

Nakon toga na red dolazi Vladimir Putin i njegov odnos prema novinarima u Rusiji. Na samom kraju, tu su “zločini srpskih vojnika nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini”, što je nešto što Aida Ćorović najčešće potencira na svojim profilima na društvenim mrežama. Ono što smo mogli da primetimo jeste da se temama koje se tiču zločina nad Srbima ona retko kad bavi. Da li je to zato što Aida smatra da Srbi nisu ljudi i da oni ne zaslužuju nikakva prava, nismo mogli da utvrdimo. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *