Ko plaća separatiste iz organizacije “Nezavisno društvo novinara Vojvodine”?

Kao što smo najavili, PRISMOTRA će se u narednom periodu detaljnije baviti problemom separatizma u Vojvodini tako što će javnost obaveštavati o organizacijama i pojedincima koji šire separatističke ideje u Vojvodini.U prošlom tesktu rekli smo da jedan deo novca koje dobija “Nezavisno društvo novinara Vojvodine” bude prosleđeno u drugu separatističku organizaciju “Vojvođanski kulturni klub”.  PRISMOTRA je došla u posed informacija koje svedoče o donacijama “Nezavisnom društvu novinara Vojvodine”, organizacije koja okuplja separatistički nastrojene novinare. Na čelu ove organizacije nalazi se Norbert Šinković, koji je predsednik ovog udruženja. Ova separatistička organizacija poseduje i dva portala, “Autonomija” i “Voice”, o kojima ćemo pisati u nekom od narednih tesktova.

“Nezavisno društvo novinara Vojvodine” je primilo veliki broj stranih donacija. Kao što možete videti sa slike iznad, najveći broj donacija došlo je iz Sjedinjenih Američkih Država, a posebno iz organizacije “Rockefeller Bros Fund INC”. Samo jedna donacija iz ove organizacije iznosila je 90.000 dolara. Nakon toga od strane “Rockefeller Bros Fund INC-a” usledilo je još donacija i to od 60.000, 50.000 i 44.980 dolara. Takođe, iz Amerike je više puta stizala donacija “National Endowment for demograf”, i to u iznosima od 19.965 dolara, 14.065 dolara, 14.000 dolara, 12.000 dolara i 5.000 dolara. Ono što je posebno sumnjivo jeste jedna donacija iz regiona, preciznije iz Hrvatske, u iznosu od 9.073 evra.

Što se tiče Evrope, donacije su pristizale iz Nemačke, Belgije, Holandije i Autstije. Najdarežljiviji evropski donator “Nezavisnog društva novinara Vojvodine” je “European Commission Direktorato” iz Belgije, što se može videti po donacijama u iznosu od 74.960 evra, 61.425 evra, 45.350 evra. Od Min. “Foreign Affairs Bezuidenn” iz Holandije ovo udruženje primilo je donaciju u iznosu od 13.410 evra i još 22.000 evra od “Ministerie van Buiten lanose”. Na donacijama nisu štedele ni “European Commission Direktorato” iz Nemačke i “Organization for securlly and cooperation” iz Austrije, pa je tako “Nezavisno društvo novinara Vojvodine” primilo još 15.958 evra i 212.642 dinara.

 

 

Prismotra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *