Ko su gazde novina “Danas”?

Prismotra je ove nedelje došla u posed informacija na koji način se finansiraju pojedini štampani mediji u Srbiji. Prvi tekst biće o novinama “Danas”. Novine “Danas” u toku kalendarske godine dobijaju po nekoliko donacija iz inostranstva. Ove donacije demantuju njihovo pisanje da nemaju sredstava za rad, i da su više nego dobro plaćeni iz inostranstva. Jedino što ostaje nejasno zbog čega strani faktori žele da finansiraju jedne novine u Srbiji?

Ko to finansira Danas? Zašto dobijaju ovaj novac?

Spisak koji objavljujemo obuhvata poslednje donacije novina “Danas”. “Danas” je u poslednjem periodu u više navrata dobijao po 20.000 evra od “Nove Banke” iz Bosne i Hercegovine. Samo od ove banke “Danas” je dobio 40.000 evra. Da bi njihove donacije bile manje sumnjivije, “Danas” dobija donacije manjeg iznosa od banaka svakog meseca. Ovakav način je manje upadljiv i izaziva manje medijske pažnje. Primera radi, “Danas” je dobio od “Raiffeisen” banke iz Singapura 5.977 dolara, potom je iz njene filijale iz Velike Britanije dobio još 14.539 evra.

Ovaj šablon se ponavlja i sa drugim bankama. Tako je “Danas” od “Bank of America” dobio 2.403 dolara, potom više donacija od “Erste Bank” iz Austrije u iznosima 5.958 evra, 4.539 evra, i 4.828 evra. Ovo je samo jedan mali deo donacija koje dobija “Danas”. Pitanjima kao što su, zbog čega “Danas” dobija ovaj novac iz inostranstva i šta zbog njega treba da uradi za svoje finansijere, PRISMOTRA će se baviti u narednom periodu.

 

Prismotra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *