Ko je Boris Begović? Ubistva, Španija, afere…

Ekonomski fakultet u Beogradu nedavno je zatresla afera tektonskih razmera, kada je jedan od studenata javno optužio profesorku Danicu Popović da „prodaje ispite u kabinetu“. Popović i njen muž Boris Begović, profesor Pravnog fakulteta, vrlo često se pojavljuju u prozapadnim medijima i na protestima u Beogradu. 

 

Informacija koju Begović već nekoliko godina pokušava da sakrije vezana je za aktivnosti njegovog oca, Vlajka Begovića. Naime, stariji Begović bio je tajni pripadnik Kominterne i tokom Španskog građanskog rata 1937. borio se na strani Internacionalnih brigada. Tokom bitke protiv španskih nacionalista kod Viljanueve de la Kanjade, Begović je, po nalogu Kominterne, ubio Blagoja Parovića, u to vreme glavnog konkurenta Josipu Brozu Titu za mesto predsednika KPJ.

Blagoje Parović
                                                Blagoje Parović

Iako postoje verbalna svedočenja o umešanosti starijeg Begovića u smrt Parovića, njegova pogibija je zvanično priznata kao slučajna, a mlađi Begović danas koristi svoj medijski uticaj da potpuno uguši istinu o svom ocu. Stariji Begović je zbog podrivanja Kraljevine Jugoslavije od strane Državnog suda za zaštitu države 1933. osuđen na 12 godina zatvora. Kako bi izbegao zatvorsku kaznu Vlajko Begović je pobegao u Francusku.

Vlajko Begović, otac Borisa Begovića
                                                  Vlajko Begović, otac Borisa Begovića

 

Boris Begović, pored Pravnog fakulteta, predaje i u takozvanom Libertarijanskom klubu, poznatijem pod skraćenicom Libek. U pitanju je nevladina organizacija koja jasno i transparentno radi u korist zapadnih sila, pre svega Sjedinjenih Američkih Država, na čijim se vrednostima bazira njena delatnost. 

Kao što je već spomenuto, supruga Borisa Begovića takođe ne beži od kontroverzi. Danica Popović aktivno piše za NIN, čest je gost na N1, a njeni komentari u vezi ekonomije Srbije uglavnom su vezani za negodovanje povodom saradnje sa Rusijom. Svedočenje jednog od studenata, koji pritom ima prosek 10, da Popović praktično prodaje prelazne ocene, dobija na još većoj težini ako se uzme u obzir da je u pitanju medijski veoma uticajna profesorka

Danica Popović, supruga Borisa Begovića i profesorka na Ekonomskom fakultetu
                    Danica Popović, supruga Borisa Begovića i profesorka na Ekonomskom fakultetu

Popović je optužena i da pokušava da utiče na političke stavove svojih studenata, kažnjavajući ih ako nemaju isto mišljenje kao ona, što je delatnost koju praktikuje gotovo svaki profesor povezan sa Savezom za Srbiju. Uslovljavanje profesorke Popović odnosi se i na stav o navodnom genocidu u Srebrenici i tvrdnji kako studenti praktično moraju priznati da se genocid dogodio, ako žele da postanu akademski građani.

Ispovest studenta Aleksandra Jakšića o načinu na koji je profesorka Popović uslovljala svoje studente
Ispovest studenta Aleksandra Jakšića o načinu na koji je profesorka Popović uslovljala svoje studente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *